HUR JULPYNTAR MAN EN UTEPLATS?

Åh… tänk den som ändå hade en trädgård. En stor, härlig yta att dekorera inför jul. Att få sätta upp ljusslingor i buskar och träd och kanske ha en utomhusgran? Binda upp julkärve och fågelmatare för att locka småfåglarna närmre köksfönstret.

Min avundsjuka på alla julälskare som har egen trädgård når inga gränser, men i nya lägenheten kommer vi iallafall ha en liten uteplats mot baksidan av huset som vi kanske kan pynta lite grann?
Jag har funderat lite och tagit hjälp av pinterest för inspiration.

Såhär tänker jag kring uteplatsen i år:

Först tänker jag mig att jag ska göra såna här fantastiska islyktor. Såklart med lite gröna blad och barr och lite röda bär för kontrast. Kanske någon röd härlig blomma i?
Så kan jag tända dem lagom till att familjen kommer på adventsfika så vi får sitta inne i värmen och se ut på lyktornas fantastiska sken.

På samma tema tänker jag mig (eftersom hela december kommer ha minusgrader och minst två decimeter snö här i stockholm, visst?) att jag och min sambo ska gå ut på uteplatsen och rulla snöbollar som vi staplar till en snölykta.
Jag minns att det var ett sådant magiskt ögonblick när jag var liten när jag och min syster hade varit ute, kanske var det första snön för vintern, och byggt varsin snölykta. När mamma sedan tände varsitt värmeljus och ställde i våra lyktor stod vi bara länge och tittade på hur vackert de sken. Och när vi hade gått in spenderade jag resten av kvällen med att springa till fönstret för att se efter om ljuset hade slocknat eller om lyktan rasat in.

Jag tänker mig också att jag ska binda någon slags granrismatta att lägga utanför dörren. Nu hittade jag tyvärr bara den här tråkiga bilden på pinterest, men jag tänker att den här modellen nog skulle kunna bli fin på uteplatsen. Jag ser framför mig hur jag kommer gå ut och skaka snö från den på förmiddagen så att det inte ska frysa till is ovanpå. Mattan förlorar ju lite sin funktion om den är isbelagd.

Och när jag ändå skrev om fågelmat förut kom jag på att mina nya grannar antagligen inte kommer misströsta om jag hänger upp några fint dekorerade talgbollar som den vackra ovan? Ingen blir väl missnöjd av att få se småfåglarna mätta sina magar? Åh… tänk ett gäng domherrar utanför fönstret. Sinnebilden av jullov för mig!
Min sambos föräldrar hänger alltid upp fågelmatare utanför köksfönstret och i mellandagarna förra året stod vi ofta och spionerade på de små pippisarna. Det var himla många domherrar på besök, och en gång när vi stod där och kikade kom också en ekorre som snabbt kilade upp på grenen, lyfte på locket till fågelmataren och stoppade kinderna fulla. Den sötaste tjuven jag någonsin sett!

Och när vi ändå pratar om hängande dekorationer tänker jag mig att jag skulle vilja ha något liknande hängande från spaljén på uteplatsen. Kanske med ett litet stearinljus instucket som jag kan tända vid väl valda tillfällen?

Hur juldekorerar ni andra julälskare utomhus? Nöjer ni er med en ljusslinga eller går ni all in?

Alla bilder i detta inlägg hittar du om du här i min pinterestmapp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.